En toen was er Covid… (update)

“Dokter, sinds gisterenmiddag ben ik ziek geworden met oa. spierpijn, enorme hoofdpijn, verkoudheid en vermoedelijke koorts tegen het einde van de dag… “

“Hannelore, mijn hoofd staat op springen!”


Magali (20j) kreeg plots een epilepsie-aanval door een abnormaal kluwen aan bloedvaten (AVM). Een tweede embolisatie (procedure voor verwijdering) sluitte het AVM af, maar een ernstige hersenbloeding volgde. Magali reageerde niet meer, bleek gedeeltelijk verlamd zonder pijnreflexen, had een blikafwijking naar links en een dwangstand van het hoofd naar rechts. Ze onderging met spoed hersenchirurgie en werd nadien in coma gehouden. In de maand die volgende is Magali meermaals door het oog van de naald gekropen vanwege complicaties en infecties met tal van bacteriën, waarna ze uiteindelijk intensieve zorg kon verlaten (*).  

Een lange revalidatie volgde, waarbij ze opnieuw diende te leren slikken, eten, praten en lopen.

Een jaar en een half geleden kwam ze dan bij mij in therapie om de restverschijnselen emotioneel, psychisch en cognitief (oa. aandacht en geheugen) aan te pakken. We deden een combinatie van neurofeedback en psychotherapie en met succes. En toen kwam SARS-CoV-2…

Bij aanvang van de therapie (dd. 05/07/19):

(groen is de norm = ok, blauw is te weinig en rood te veel aan coherentie, een maat voor de connectiviteit of samenwerking van een hersengebied met de verschillende andere hersengebieden in linkse en rechterhersenhelft.)

Bij het opvolgen van de behandeling (dd. 31/01/2020): 

Bij de aanvang van het opfrissen van de behandeling ifv. werk (dd. 06/10/20): 

Voor een behandelsessie, 2 dagen voor het uitbreken van symptomen (dd. 20/10/20):

Na SARS-Cov-2, voor een behandelsessie (dd. 09/11/20):

Na de behandelsessie, post-neurofeedback (dd.09/11/20):

Voornamelijk frontomediaal, hippocampaal, entorhinale cortex en het cingulum met retrosplenium zijn aangetast, vermoedelijk ook delen van het limbisch systeem. Dit wil zeggen dat aandacht, concentratie, plannen en organisatie, geheugen, autobiografisch geheugen en emotionele verwerking zijn aangedaan. Na de training zijn er in lichte mate veranderingen. 

 
 

Ik hoop Magali de komende weken met neurofeedback en pEMF (magnetische hersenstimulatie met lage intensiteit – μTMS) te ondersteunen in herstel…

UPDATE

De nieuwe kaarten vertonen een duidelijke verbetering. Er blijkt dus geen structurele schade, doch vermoedelijk is het effect van razende cytokines (neurointoxicatie door immuundefensie) vastgelegd. De hersenen herstellen zich nu langzaam tot hun oorspronkelijke functioneren met verdere ondersteuning.

Corona tast niet alleen de longen aan, maar heeft het ook op… – De Standaard


Posted on 11 november 2020 in Brain bursts

Share the Story

About the Author

Hannelore van BrainCTR!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top