No-brainer, no quote…

Lily

Vorige week vertelde een vriendin me dat de beste spirituele hulp en het best betaalde advies dat ze ooit had gekregen, of waar ze nog het meeste aan had, was:“je bent als een mooie witte lelie binnenin (Lily). Ik zie je al bloeien, je moet het alleen nog naar buiten brengen!” – toen met veel theatraliteit gebracht-.Deze ‘quote’ geeft haar na al die jaren nog steeds hoop en lijkt nog steeds verdienstelijk voor een ‘wonderfulle’ toekomst… ; een quote die toen minstens even verdienstelijk was voor de brenger ervan. Twee dagen later formuleert haar omgeving op Facebook het zo: “De gemiddelde persoon vertelt 4 leugens per dag of 1460 leugens per jaar. Tegen de leeftijd van 60 zijn dat 87.600 leugens. De meest voorkomende leugen is: “Met mij gaat alles goed.“


Vorige week heb ik zelf ook een quote geliked. Echt! Met overtuiging!

-A physician once said: “the best medicine for humans is love”. Someone asked: “what if it doesn’t work?” He smiled and said: “Increase the dose” –

Ik hou van het vertederende of de spitsvondigheid in een simpele, soms ironische, wijsheid. 

Maar hoe vertel ik een jarenlang misbruikt kind dat het leven ‘wonderful’ is en hoe anderen steeds “in de flow” zijn? Hoe vertel ik een top-manager wiens partner deze dreigt te verlaten zonder paycheck, hoe je je dromen moet najagen? Hoe vertel ik iemand om te kiezen voor het leven, wanneer dit betekent dat je de enige (vorm van) veiligheid die je hebt (gekend), achter dient te laten? Hoe vertel ik iemand dat je liefde in zijn zuiverste vorm verdient, ook al behoor je niet tot wonderful-world?

Wanneer een derde van de Belgische bevolking lijdt aan psychische of emotionele problemen, kan ik het niet nalaten te vragen, wie van hen de quoters en wie de quote-likers zijn … Of we met z’n allen op de like-hendeltjes van een vitaliteitsautomaat duwen, met wijsheden onbereikbaar achter glas. Of we op z’n minst blij zijn dat die ander het nog weet en kan, voelt, doet en denkt waarin velen van ons niet lijken te slagen…; dat liken ons verbindt in onze hoop voor de toekomst.Waarom ziet deze vriendin niet dat ze nu al krachtig bloeit daarbuiten? Dat ze met haar lach, humor en zorg, het zonnetje voor anderen is? Dat het klein beetje wereld waarin zij vertoeft, er nu al zoveel mooier uitziet door haar?

Wat houdt haar gevangen?

#LikeAGirl

Een tijdje geleden stuurde mijn moeder me deze link toe. Het is een campagne van Always voor meisjes en vrouwen in het algemeen, over hoe we van kinds af aan geconditioneerd worden door wat onze omgeving vertelt. Het is (eveneens) een voorbeeld van maatschappelijke conditionering. Kan je je voorstellen wat het betekent voor een kind in zijn directe omgeving? Hoe andere, impliciete en complexere boodschappen, de ideeën van een kind vormen en het verdere latere leven bepalen?

Geen wonder dat quotes zoals: “”There are no limits on what you can achieve with your life, except the limits you accept in your own mind.” (Brian Tracey) zo populair zijn.

Het jammere is dat ze steeds maar een halve waarheid vertellen… of net meerdere waarheden bevatten. De belangrijkste ervan is een no-brainer, maar geen quote:

Je handelen, voelen en denken wordt op basis van conditionering al door je hersenen uitgevoerd 350 ms vòòr je je er bewust van wordt!

Time for…

#GoodBoy!  (een campagne van Gillette?)

Posted on 5 oktober 2014 in Brain bursts

Share the Story

About the Author

Hannelore van BrainCTR!

Response (1)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top