Revisited & revised…

The body keeps the score

Dr. Bessel van der Kolk schreef het al: alle significante ervaringen, dwz. deze met een emotionele inslag, worden inclusief al hun details, door onze hersenen opgeslagen. Ik merk nu zelf dat hij gelijk heeft. Onze hersenen zijn in onze kindertijd precies zó gevormd, zodat we ons zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan onze omgeving om te overleven. Dit geeft opnieuw aan hoe belangrijk het gezin is waarin we opgroeiden. Tegelijk geldt deze wet eveneens voor positieve herinneringen. Ook deze worden opgeslagen en voor altijd meegedragen! Deze geven ons veerkracht en zetten ons aan tot het steeds opnieuw opzoeken van bijgaande beloning (en dit is precies wat er gebeurt tijdens een neurofeedbacksessie!).

#The body keeps the score, Bessel van der Kolk, ISBN10: 0670785938; ISBN13: 9780670785933; Nederlandse versie: “Traumasporen” ISBN13:9789463160315

Review *****

Tijdens mijn studies was ik altijd al in klinische psychologie geïnteresseerd. Meer nog, wilde ik over hersenen leren, aangezien zij rechtstreek onze gedachten en emoties sturen en dus ook aan de bron liggen van eventuele problemen. Bij BrainCTR heb ik eindelijk de mogelijkheid gevonden om mijn kennis over hersenen te integreren in de klinische praktijk.

Ik bevind me nu eveneens op het snijvlak van onderzoek en praktijk. Voor mij is dit bijzonder, gezien ik tijdens mijn studies in een cursus heb gemerkt hoe dit in de klinische praktijk ontbreekt en hoe outdated therapieën nog steeds worden toegepast. Ik vind het echter belangrijk dat onderzoek een goede doorstroom vindt naar de praktijk, zodat de cliënt steeds de beste therapie ter beschikking heeft.

De afgelopen zes maanden heb ik dan ook veel geleerd over de oplossingsgerichte vorm van therapie: “wat zou je graag beter zien?”; “hoe zou je dat willen veranderen?”, en “wat heb je daarvoor nodig?”. Uit Hannelore’s bekende vraag: “als ik je een toverstokje zou geven waarmee je alles kan wensen wat je wil, hoe zou je dan de volgende ochtend weten dat het heeft gewerkt? Wat zou er anders zijn?” kan zoveel informatie worden gehaald, inclusief inzichten in de belangrijkste werkpunten (zie ook de blog “Wish upon a star”). Ondertussen is me ook duidelijk dat patiënten een doel voor ogen nodig hebben; wat  precies willen ze verbeteren en wat zijn hun verwachtingen?

Psychologische begeleiding is dan ook complementair met neurotherapie en ook daar zal ik me in blijven verdiepen. Nieuwe ervaringen en intervisie van Hannelore maken dit zeker tot een succes.

Iseult


Ik ben Hannelore en alle cliënten die ik mee heb mogen behandelen dankbaar voor alle bijkomende inzichten. Ik heb nu een beter beeld van hoe hersenen werken in de praktijk en vooral hoe dit mensen en interpersoonlijke relaties beïnvloedt.  Iseult.

Posted on 3 december 2015 in Brain bursts

Share the Story

About the Author

Hannelore van BrainCTR!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top